Fondation Vuitton

Franck Gehry

France

2014

The realization of this major work is the résult of a collaboration between glass maker, engineers, architects and Olafur Eliasson Studio.
Olafur Eliasson’s Inside the horizon, 2014, developed especially for the new Frank Gehry–designed Fondation Louis Vuitton in Paris, adds forty-three triangular columns to the colonnade opposite the museum building.
Two sides of each column are clad in mirrors, while the third is made of yellow glass tiles and illuminated from within. Running the full length of the colonnade, the work presents a vibrant play of light, shadows, and reflections, and offers constantly changing perspectives.
Viewed from the exit, the columns directly opposite create a wall of slightly offset mirrors that reflect a fragmented image of the architecture, the viewers, and their surroundings. The yellow light shifts from inside to outside, escaping through gaps in the columns in some places and directly visible elsewhere.
Central to the work is the visitor’s physical experience of moving among the offset columns, along the corridor, through the yellow light. It is a space that offers multiple perspectives and a site for individual reflection.

Techniques :
Monumental mirrors stuck on monoblock aluminium support. Yellow glass stuck on structural glass support.

Creation : Studio Olafur Eliasson
Technical studies : TESS and RFR
Realisation : Atelier Emmanuel Barrois, Derix Glass Studio, Eiffage Constructions Metalliques Architect : Franck Ghery
Client : Fondation Louis Vuitton